Атмосферата на планетата ни е сложен, комплексен и взаимосвързан механизъм. Доказателство за последното е влиянието на един бивш тропически вихър, който отиде далеч на север, достигайки по източния атлантически бряг северните канадски провинции.

Тя премина Бермудите вчера, на 23 септември и в момента опасно се приближи до източните брегове на Канада.

След като стана извънтропичен, циклонът остава в силата си: атмосферното налягане в центъра на този вихър беше 975 hPa, скоростта на вятъра беше 22,23 m / s, пориви до 28 m / s.

В източната част на Нова Скотия имаше силни дъждове, на места с до 130 мм валежи на ден. Вятърът с пориви до 30м / сек предизвика високи вълни.

Бурното време в източна Нова Скотия доведе до прекъсване на електрозахранването.

По какъв начин, обаче това ще повлияе на времето у нас? 

Да, това ще се случи след около 36 часа и не, Теди няма как да измине тези няколко хиляди километра до Балканите. Механизмът е друг:

Врязвайки се силно на север в циркулацията на "нормалните" извънтропични циклони, този пълен с тропическа енергия вихър довлече със себе си далеч на север топли въздушни маси от Атлантика, огъвайки силно към полюса струйното течение. Образно казано, той издърпа тази атмосферна река, деляща студените въздушни маси около полюса от по-топлите на юг, силно по-на север от досегашното му положение.

В източната част на тази вдадена на север вълна, към Великобритания, Бискайския залив, Испания и Франция се спуска значително по-хладен океански въздух. В резултат там, а в следващите часове - и в Централното средиземноморие се образува мощна и дълбока циклонална система.

В нейната челна част "палачинката" отново се обръща и към Източните Балкани утре и в събота ще постъпва топъл въздух от юг, докато в тила постепенно ще нахлува и споменатата хладна въздушна маса.

разликата в температурите им ще доведе до валежи, а дълбочината на вихъра ще предизвика силни ветрове от края на утрешния ден до неделя-понеделник.

ИЗБРАНО