В свой материал Вашингтон Пост съобщава, че "всички погледи са насочени към Китай" преди срещата  COP26, добавяйки, че "стратегията на Китай за намаляване на емисиите може да бъде най -важният фактор за това дали държавите са в състояние да предотвратят необратими и катастрофални щети на Земята".

Изданието добавя: "Китайските обещания за климата идват, тъй като емисиите и парка от въглищни електроцентрали в страната нараснаха по време на икономическото възстановяване от пандемията."

Междувременно Синхуа, държавната агенция на Китай, публикува доклад за промените в провинция Шанси, най-големия регион в страната, произвеждащ въглища.

Официалният източник казва, че Шанси "дълго е бил обезпокоен от високите въглеродни емисии и замърсяването, но през последните години местното правителство намалява замърсяването, свързано с въглищата, чрез преминаването си към екологично развитие".

Статията обяснява списък с мерки, предприети от местните власти за намаляване на емисиите от въгледобивната промишленост.

Доклад в Чайна Економик Обзървър пише, че страната трябва да премине от контролиране на общото си потребление на енергия към ограничаване на общите си въглеродни емисии възможно най -скоро, за да реализира своите цели за климата 20/30.

В статията се цитира Фан Ганг, икономист и президент на Китайския институт за развитие, мозъчен център със седалище в Шенжен.

Накрая, Синхуа Дейли публикува  сатирична карикатура, която се подиграва на компании за продажба на "неутрални по отношение на въглерода" лунни торти преди фестивала в средата на есента, традиционен китайски фестивал за събиране на семейства.

Кратка статия, придружаваща карикатурата, казва, че така наречените "неутрални по отношение на въглерода органични лунни торти" са маркетингов трик на някои компании и предупреждава читателите да не ги купуват. "Не се подвеждайте", се казва в него.

Тайпей Таймс публикува становище със заглавието "Китай като глобален климат е извън закона". Статията е написана от Джоузеф Боско, сътрудник на Института за тайванско-американски изследвания и член на консултативния комитет на Глобалния тайвански институт.

ИЗБРАНО