По-голямата част от американците имат климатик, но в Германия почти няма такива. Поне засега, тъй като тази седмица температурата в Берлин се е повишила до 37 градуса по Целзий.

Позволявайки на хората, живеещи в страни с горещ климат, да се концентрират върху работата си и да спят добре, климатизацията е изиграла голяма роля за осигуряване на комфорта и производителността през последните няколко десетилетия.

Например, около половината от китайските домакинства вече разполагат с този модерен комфорт. Същевременно, от 1,6 милиарда души, живеещи в Индия и Индонезия, само 88 милиона имат достъп до домашни климатици. Африка дори няма нужда да бъде споменавана.

Нарастващите доходи и спадащите цени на оборудването увеличават броя на климатиците, инсталирани в световен мащаб и се очаква те да нараснат от 1,6 милиарда днес до 5,6 милиарда до средата на века.

>>>Климатиците вече се превърнаха в част от архитектурния пейзаж - виж галерията>>>>

Това, разбира се, е добра новина за американските производители на охладителни системи, но и тъй като голяма част от този растеж ще се случи в Азия, китайските и японски компании също потриват ръце, в очакване на добра печалба.

Има само един сериозен проблем.

Това допълнителното търсене на електроенергия. Не е трудно да си представим един порочен цикъл, в който по-топлото време генерира нарастващо търсене на климатици и следователно още по-голяма нужда от електричество. Това от своя страна означава увеличени емисии и дори по-високи температури. Тази обратна връзка съществува на местно ниво. Климатиците насочват топлината навън, засилвайки ефекта на т.нар. "Градски топлинен остров", което прави градовете по-топли, отколкото селските и незастроени райони.

В оптимистичния сценарий (този, при който глобалните приходи не растат много бързо), се очаква увеличаване на търсенето на електричество от жилищни и търговски климатици с повече от 140% до 2050 година. Този растеж е съпоставим с консумацията и потреблението на електроенергия в целия Европейски съюз. Климатиците ще съставляват 12,7% от търсенето на електроенергия до средата на века, в сравнение с малко под 9% сега.

Повечето от това допълнително търсене е желателно да се задоволи със слънчева енергия (необходимостта от охлаждане е най-висока през деня). Но поради факта, че температурата не винаги се връща на комфортно ниво, когато слънцето залезе, част от допълнителното електричество трябва да се извлече от фосилни (изкопаеми) източници, а това е директна "лепта" за глобалното затопляне.

>>> Можете да посетите и нашата Фейсбук-страница>>>>