Сами по себе си комарите не са опасни, но въпреки това, никой друг биологичен вид на планетата не убива толкова много хора. Болестите, пренасяни от тези насекоми, причиняват повече смърт на вида Homo Sapiens от самия човешки вид сумарно във военни конфликти, убийства и нещастни случаи.

Виж галерия от снимки>>>>

Това става чрез пренасяните от кръвосмучещите насекоми болестотворни агенти. Чикунгуня и Денга са сред по-популярните от тях.

Първият е опасен за бременните, защото може да причини непоправими увреждания и малформации на плода, а вторият, известен като "трошача на кости", е не по-малко опасна за хората, защото причинените от него възпаления на ставните хрущяли може да се проточат с месеци и дори година, причинявайки нетърпими болки и временна нетрудоспособност.

Докато тези двете болести обикновено не са смъртоносни за здрав човек, Западнонилската треска, чиито случаи зачестяват и в Европа напоследък, е много опасна и често - смъртоносна. Тя се пренася от Тигровия комар.

Споменатите заболявания са само малка част от много други, пренасяни от комарите, като дори няма да споменаваме най-сериозния бич за здравето на хората от тропическите региони - маларията.

Промяната на климата е толкова бърза по геологическите стандарти, че дори популярните статии в Уикипедия за разпространението на основния преносител на болестта - Тигровият комар, вече са остарели като информация. Тигровият комар вече не е разпространен само в Пловдивско, но практически навсякъде в низините на страната, включително по поречието на река Дунав. На снимката можете да видите такъв. Тя е направена преди дни в близост до град Видин.

Тигров комар, сниман в близост до град Видин преди дни. В южна България този опасен вид е от години, вече е в цялата страна

Снимки: дирбг, Shutterstock, Twitter

Ето защо, предпазването от комари не е просто грижа за комфорта ви, а и важна и необходима предпазна мярка за здравето на вас и вашите близки.

ИЗБРАНО