Всеки от нас излъчва в невидимата за човешкото око част от спектъра - инфрачервения, огромно количество енергия под формата на електромагнитни вълни/частици - фотони.

Човешките термични инфрачервени емисии са най-вече в интервала 6000-15000 нанометра, което е извън това, което очите / обикновената камера могат да видят

Между другото, инфрачервената светлина на тялото ви се излъчва от вас, от момента на излизането ви от утробата на майка ви - откакто сте се родили.

Тук следват няколко любопитни факта: част от тях е в състояние да "избяга" в космоса и тази част, която е успяла да направи това в първите минути на раждането ви, сега е на точно толкова светлинни години от планетата ни, каквато е вашата възраст.

Т.е, ако  сте на 20, светлината на тялото ви вече е достигнала и посетила няколко десетки близки до нашата Слънчева система звезди.

>>>Виж галерия от снимки на излъчващи в инфрачевения спектър хора и животни>>>>

А ако сте на 50 години, в сферата с радиус от 50 светлинни години вашата инфрачервена светлина е достигнала стотици звезди. Ако на плажа на някоя обитаема планета, обикаляща около някоя от тези звезди се препича някой извънземен гущер, разумно водно конче или друго живо същество, можете да считате, че сте го докоснали със светлината си в съвсем пряк, не-библейски смисъл!

Разбира се, има и някои трудности за "прометеевите" ви фотони.

Голяма част от тях ще бъдат абсорбирани от земната атмосфера (тук е мястото да споменем Глобалното затопляне и парниковите газове - благодарение на увеличеното им количество, в момента спрените още в земната атмосфера топлинни фотони, които излъчвате, ще са с няколко промила, до няколко процента повече, отколкото тези, които са били абсорбирани по време на раждането ви).

Все пак, достатъчно голяма част от светлината ви ще продължи пътя си във Вселената, докато прахът или предметите не я погълнат, но някои фотони ще продължат пътешествието си в нейния безкрай, завинаги.

При това количеството им не е пренебрежимо малка част:  ако се намирате навън и сте голи (с бански или не), поне няколко процента от вашите инфрачервени фотони трябва да стигнат до междузвездното пространство, а там голяма част от тях ще продължат пътешествието си вечно или поне в следващите десет до стотина трилиона години, докато съществува нашата Вселена.

Това отговаря на въпроса, който може би си задавате: "Ще оставя ли нещо след себе си?". 

Отговорът е твърдо "да".

>>>Посетете нашата Фейсбук-страница>>>>