В атмосферата съществуват десетки и стотици видове облаци. Вероятно мнозина от вас са се питали какви точно са ето тези много красиви облаци, на фона на залязващото слънце.

Времето.дир.бг ще представи със снимки най-интересните и разпространени няколко десетки видове от тях. Представянето ще върви от високия облачен слой към по-ниските такива.

Перестите влакнести, с латинско име Cirrus fibratus (Ci fib)

Този вид облаци са дълги и бели, съставени от понякога почти праволинейни нишки, които могат да бъдат разположени почти успоредно, а след това причудливо заплетени в снопове.

Те са най-често срещаната форма на облаците в горния слой. Обикновено се състоят от ледени кристали, които възникват от преохладените капчици вода. Те са разпознаваеми и с това, че не запълват цялото небе и най-важното, че имат характерна прекъсната структура. Можете да ги разпознаете в понякога приличащите на разкошна лисича или кучешка опашка форми.

>>>Виж галерията от снимки  на Cirrus Fibratus>>>

Най-често се наблюдават при хубаво време и наличието на възходящ поток въздух при появата на топъл фронт. Височината на основата им (наречена "облачна база")в умерените географски ширини е 7-10 километра, в тропиците достигат 17-18 километра.

В арктическите ширини облаците от този вид при ниски температури могат да се разпространят до повърхността на земята. Дебелината на облачния слой може да варира доста, от стотици метри до няколко километра.

Този вид перести облаци обикновено са прозрачни, през тях прозиратт Слънцето, Луната и по-ярките звезди, а понякога и синьо небе. През деня те не намаляват осветеността, а земните обекти хвърлят видими сенки. Малки ледени кристали, от които се състоят тези облаци, могат бавно да паднат, но почти винаги се издигат високо, като не достигат до земята и формират само падащи ленти.

В редки случаи при много ниски температури ледените кристали се появяват и в по-ниската атмосфера, но при отсъствие на измерено количество валежи от тях, те не дават (на станциите се отбелязват само следи от валеж).

Образуването на този вид облаци се дължи на охлаждане на въздушните маси по време на възходящото им движение в средната тропосфера в зоната на атмосферните фронтове. В охлаждащия се въздух се получава сублимация на водната пара и образуване на ледени кристали. Малките ледени кристали падат много бавно и движенията на въздуха нагоре могат да ги прехвърлят на по-високи нива.

Вечерта, след залез слънце, Ci Fib дълго време остава осветени, като получават сребрист, после златист или червеникав цвят. След това Ci постепенно става сив и изглежда по-плътен. Сутринта, преди изгрев слънце, те са първите, които оцветяват зората.