"Очаква ни топло, сравнително сухо и продължително лято". Това заяви в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия климатологът Георги Рачев.

"Юли ще бъде типично летен. В следобедните часове предимно в Западна България е възможно да има гръмотевични бури. По морето такова нещо няма да има. Там дори минималните температури ще бъдат високи. Очаква ни влажно, тропично време.

Лятото ще прилича на предишните две лета, които изкарахме. Ще вали два, три дни и ще изпълни месечната норма", поясни Рачев. По думите му юли, август и септември ще бъдат перфектни за море и планина.

Досега няма индикация от Световните метеорологични центрове, че ще има продължителни засушавания. През 2003 година в Западна Европа починаха 75 000 германци и французи. Тогава имаше две последователни топли вълни", каза още климатологът."

Той цитира прогнозите на американската НОАА (агенцията по атмосферата и океаните), според които юли ще бъде с температури около обичайните и валежи около или малко над нормалните за периода.

Според проф. Рачев лятото у нас ще бъде 115 дни - юни до септември включително, напомняйки, че през последните години месец септември у нас в по-голямата си част или изцяло, е типично летен - с високи температури и по-сух отколкото е бил през предишни климатични периоди.

Най-ниските минимални температури през юли у нас ще са между 10 и 15 градуса, а най-високите максимални - между 34 и 39 градуса.

Най-ниските минимални температури през юли у нас ще бъдат между 10 и 15 градуса, а най-високите максимални - между 34 и 39 градуса, съобщи за БТА Марияна Попова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология.

Тя уточни, че тази година през юли у нас се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за равнините е между 22 и 26 градуса, за високите полета - между 18 и 21 градуса, а за планините - между 6 и 13 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските райони - от 70 до 120 литра на квадратен метър.

В началото на юли ще бъде предимно слънчево, със сравнително високи температури, в повечето райони максималните ще са над 30 градуса, достигащи на места до 35-37 градуса. Около средата и през втората половина от първото десетдневие над по-голямата част от страната също ще преобладава слънчево време, но на места в следобедните часове, главно в Западна България, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Температурите ще се понижат.

В края на първото и началото на второто десетдневие на юли вероятността за валежи ще намалее. През повечето дни от второто десетдневие ще бъде предимно слънчево, с температури близки и малко по-ниски от обичайните. Краткотрайни следобедни превалявания се очакват в периода 12-14 юли, към 16 юли, в периода 18-20 юли. Тези валежи ще бъдат неравномерно разпределени по обхват и интензивност.

През третото десетдневие на месеца вероятност за краткотрайни валежи ще има в началото на периода, но тенденцията е след това температурите да се повишат и да се установи слънчево, сухо и горещо време, прогнозира метеорологът.