В неделя в южната част на Западен Сибир, бяха актуализирани абсолютните стойности на максималната температура на въздуха. При това, рекордът за датата беше подобрен наведнъж с цели 5 градуса.

В Новосибирск въздухът се затопли до + 22,9 °, а предишният рекорд на този ден е + 17,9 ° и е наблюдаван през 1991 г. В Барнаул рекордът за новия ден сега възлиза на + 23,9 ° (предишният + 23,2 ° е наблюдаван през 1997 г.). 

Това топло време в региона се определя от западната периферия на антициклона, доминиращ на територията около Красноярск. Топлата и суха въздушна маса от Монголия предостави отличен уикенд на жителите на южен Сибир.

Все пак, с началото на новата работна седмица, синоптичната ситуация започва да се променя: благодарение на бързоподвижен  атлантически циклон и неговите студени атмосферни фронтове, дъждът и по-ниските температури се връщат в региона.

Същевременно на територията на цяла Северна Азия, температурните аномалии са огромни и в положителна посока.

Виж картата:

Снимка: ГМЦ РФ

Средноденонощните температури са по-високи от обичайните с 4 до над 10 градуса (виж картата) и ще останат така в следващите десет дни, според прогнозата на Хитрометеорологичния център на Русия.

>>>По-топло от обичайното е и над по-голямата част оъ Европа и Арктика, виж картата>>>

Снимка: ГМЦ РФ

 

 

 

ИЗБРАНО