Океанската топлина, регистрирана от хиляди плаващи роботи (буйове), през последното десетилетие бележи рекорд след рекорд, като се очаква поредният да бъде поставен от 2018 г., сочи анализ на специалисти от Китайската академия на науките. Това на свой ред води до покачване на морското равнище, тъй като океаните се затоплят и разширяват, и подхранват по-интензивни урагани и други екстремни климатични проявления, предупреждават учените.

Затоплянето, отчитано от 1960 г., е по-бързо, отколкото прогнозират учените в доклад на Междуправителствената експертна група за климатичните промени от 2013 г. 

"Затоплянето се подхранва основно от натрупването на парникови газове като въглероден диоксид в атмосферата в резултат на човешка дейност. Нарастващото темпо на затопляне на океаните е знак за увеличаване на парниковите газове в атмосферата", казва Лицзин Чън, ръководител на настоящото проучване от Китайската академия на науките .

Водещи климатолози заявиха през октомври миналата година, че светът разполага с около 12 години, за да разреши проблема с увеличаващите се емисии на парникови газове, или рискува да се сблъска с най-тежките последствия от климатичните промени - недостиг на вода и храна, по-силни бури, големи горещини и други екстремни метеорологични условия, и покачващо се морско равнище.

От началото на новия век се използва океанска система за наблюдение на промените в океанските температури, наречена "Арго". Благодарение на нея учените разполагат с по-надеждни данни. Системата разчита на близо 4000 плаващи робота, които на няколко дни се гмуркат на дълбочина до 2000 метра и записват температурите и други показатели, докато се издигат към повърхността.

С помощта на събраните данни учените са документирали повишаване в интензитета на валежите и по-мощни урагани като Харви през 2017 г. и Флорънс през 2018 г. Океаните се явяват като енергиен източник за ураганите, които могат да станат още по-силни в резултат на покачващите се температури.

"Тъй като имат голям топлинен капацитет, океаните се характеризират като "забавен отговор" на глобалното затопляне. Това означава, че в бъдещето затоплянето им може да бъде още по-сериозно", обяснява Чън.