Пролетта напредва неумолимо, въпреки двудневните зимни опити в края на март и началото на април. Производителите на ранни зеленчуци вече са готови да засаждат, затова въпросът кога може да се очаква трайно повишение и на минималните температури е особено важен за тях.

Тази сутрин, заради ниската температура на въздушната маса, заела страната ни по време на последния процес със снеговалежи, тихото и ясно време, на много места в страната температурите бяха отрицателни - минус 5 във Видин, минус 3 и няколко десети в София.

Днес след обяд и у през нощта, под влияние на преминаващ южно от страната ни средиземноморски циклон, облачността ще се увеличи. Напредва и постепенната трансформация на по-студената въздушна маса (тя се затопля бавно). Като следствие, утре и в неделя в по-голямата част от страната минималните температури ще бъдат положителни и вероятността от слани е съвсем малка. 

>>>>Виж актуалната прогноза за времето в следващите дни>>>

В понеделник и вторник, обаче, към страната ни от североизток под влияние на антициклонален гребен, отново ще се възобнови преносът на по-студена въздушна маса, с температури във височина (на около 1400-1500 метра). Това, на фона на ясно време, ще доведе до ниски минимални температури. В част от страната ще духа слаб и умерен вятър от североизточна/източна посока и това ще предпази донякъде от ниски сутрешни стойности. 

Но в ниските места и особено в котловините и вдлъбнатите места на релефа в низините, вятърът ще стихва през нощта и точно там опасността от ниски минимуми, слани и дори мраз 9отрицателни температури) е съвсем реална.

Ще напомним, че слана е възможна не само при отрицателна температура, но и при ясно време, сравнително сух въздух и липса на вятър дори при плюс 1-2 и дори 3 градуса въздушна температура.

Въздухът се охлажда не толкова от само себе си, колкото от подлежащата, подложна повърхност, която изстива силни радиационно (излъчва топлината си) и температурата и пада до отрицателни стойности.

Това се случва в ниските равни места, както и  в затворените котловини, по чиито склонове се спуска студен въздух.

Самите хълмове при тия условия са защитени, затова и лозята дават най-добри резултати именно на хълмистите места. Там вече може с голяма увереност да се каже, че слани и мраз няма да има до края на есента и началото на зимата.

Кога все пак отминава опасността? В голяма степен - след сряда. Всъщност, още в сряда, след хладното утро, ще се затопли по-чувствително и дневните температури уверено ще доближат 20 градуса в низините. Но сутрин на ниските места в Дунавската равнина, Тракия и котловините вероятността от мраз частично намалява, но слани все още са възможни.

Едва от четвъртък вече и минималните температури тръгват нагоре и  в низините опасността от слани е пренебрежимо малка. Такава остава само по високите котловини на Западна България. Дневните температури вече ще бъдат около и над 20 градуса.

Следете прогнозите ни и в следващите дни.