Актуализацията на Глобалния списък на компаниите, добиващи и използващи въглища за 2021 г. описва дейностите на 1030-те най-големи компании от отрасъла.

Според сайта чайнадайълог.ком, 503 от тях, или 49%, планират да развиват нови активи, включително въглищни електроцентрали, нови мини или нова инфраструктура за транспортиране на въглища.

Това продължава, въпреки необходимостта 78% от световното потребление на въглища да бъде преустановено до 2030 г., за да има шанс за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 C над прединдустриалните нива, високата амбициозна цел, поставена от Парижкото споразумение.

"Докато инвеститори, банки и застрахователи продължават да подкрепят компаниите, изброени в Global Coal Exit List, ще бъде невъзможно постепенното премахване на въглищата навреме", казва Хефа Шукинг, директор на Urgewald, немската неправителствена организация, която ръководи инициативата за излизане на въглищата. .

Само 44 от 1030 компании в списъка са обявили дата за спиране на употребата на въглищата и само около 30 от тях са декларирали дати, които могат да се считат за приведени в съответствие с Парижкото споразумение. Сред 44-те има две от Китай, които заявиха, че ще затворят всичките си въглищни активи до 2040 г.

Първият сред тях е базираният в Хонконг оператор на електроцентрали CLP, който обяви планове да замени всичките си блокове с възобновяеми енергийни източници след съобщението на президента Си Дзинпин, че Китай ще спре да строи нова електроцентрала, работеща с въглища в чужбина.

Въпреки че 2040 г. ще бъде достатъчно рано, за да може компанията да затвори заводите си в Китай, това е твърде късно за операциите й в Австралия - където CLP притежава въглищна електроцентрала - тъй като предишният анализ на Urgewald предполага, че страните от ОИСР трябва да се откажат 10 години по-рано от другите за да се приведе в съответствие с Парижкото споразумение. Другата компания, която ще затвори въглищните активи до 2040 г., е HK Electric, която  планира да замени всички свои блокове с газови електроцентрали.

Захранването на газ не трябва да е опция

Замяната на едно изкопаемо гориво с друго е грешно решение, (*според източника) но такова се среща в много страни, където въглищните централи се пенсионират или новите проекти за въглища са отпаднали. Около една трета от въглищните централи, "пенсионирани" в САЩ между 2011 и 2019 г., всъщност преминаха на газ. А страни като Бангладеш, който отказа една трета от планираните си въглищни централи, или Филипините, които премахнаха над половината от новите въглищни централи в проекта си, сега се насочват към масивно изграждане на втечнен природен газ (LNG) терминали и газови централи.

Това е изключително тревожно, тъй като изкопаемият газ се състои предимно от метан, който има 86 пъти по-голяма затопляща мощност от CO2 през първите 20 години след освобождаването му. Метанът е отговорен за около 30% от затоплянето до момента и течовете на метан вървят ръка за ръка с процеса на извличане, съхранение и изгаряне на газ. Това важи особено за съоръженията за втечнен природен газ.

Разширяване на мощността на въглища

 Сред тези 503 компании 131 са китайски, 58 са от Индия, 38 са от Австралия и по 31 са от Индонезия и Русия.

Междувременно можем да наблюдаваме друга още по-тревожна тенденция: газификация и втечняване на въглищата. CIHC Pak Power Company от Пакистан - която е собственост на China Communication Construction Company и Tianjin Energy - както и China National Coal Group (ChinaCoal) планират проекти за газификация на въглища в Пакистан. Превръщането на въглищата в друго изкопаемо гориво не е благоприятна за климата алтернатива. Всъщност чрез енергоемкия процес на преобразуване се отделя допълнителен CO2 и се използват огромни количества вода. Дори световният лидер в втечняването на въглища, южноафриканският Sasol, спира процеса, както Стивън Корнел, главен изпълнителен директор на компанията, каза пред Financial Times през 2017 г.: "Въглеродният отпечатък е твърде голям, капиталовите инвестиции са изключително големи, и има по-добри възможности за нас по отношение на възвръщаемостта на инвестициите." Разчитането на преобразуване на въглища е отклонение от щадящия климата енергиен път.

Всички са съгласни, че съобщението на президента Си за прекратяване на финансирането на проекти за въглища в чужбина е добра новина. Засега не е ясно колко от планираните нови въглищни мини, като например в Русия и Пакистан, и колко от предложените 60 GW, включващи китайски компании или финансиране, ще бъдат отменени. Тези планове в никакъв случай не трябва да се прехвърлят към други изкопаеми горива - тяхното изграждане трябва да бъде спряно и всички останали средства трябва да подкрепят прилагането на решения за възобновяеми източници, според публикацията.

Що се отнася до изкопаемите горива, преговорите за климата в Глазгоу през ноември изясниха едно нещо: ангажиментът за постепенно намаляване на въглища в окончателния текст на споразумението, макар и по-слаб от по-ранния проект на текст, който призоваваше за поетапно премахване, представлява исторически ход. Въпреки това, вместо да правят планове за бъдещето, почти всички производители на петрол и газ продължават да работят както обикновено чрез разширяване на капацитета. Допълнителни 190 милиарда барела петролен еквивалент ще бъдат добавени към текущото производство в близко бъдеще, според Global Oil and Gas List на Urgewald. Има още много неща за правене в битката срещу въглищата, но тази срещу петрола и газа едва започна.