Докато сезонът на тропическите циклони завършва в северното полукълбо, в южното полукълбо току-що започва, при това с необичаен случай. В южната част на Индийския океан се е образувал тропически циклон.

Преди няколко дни в южната част на Индийския океан се формира тропическа депресия, която до вчера се превърна в тропическа буря и получи името "Бушра". В понеделник, 12 ноември, в 08:00 часа българско време, той беше разположен в района с координати 5.8 ° S, 89.3 ° E, , с вятър от 20 m / s, и пориви достигащи 30 m / s.

Вчера, 13 ноември, бурята е в зоната с координати 6,6 ° S, 89,4 ° E.

Според индийските метеослужби, Департамента по метеорология на Индия, циклонът се движи в югоизточна посока и не е опасен за сушата. Необичайността му обаче е свързана точно с района на неговото възникване. Тропическите циклони много рядко се образуват толкова близо до екватора. По-голямата част от тропическите циклони се формират между 10 и 30 градуса географска ширина в двете полукълба.

Поради липсата на сила на Кориолис в екваториалната зона, тропическите циклони много рядко се формират по-близо от 5 градуса от екватора. В случая в Бучра, се случи точно това. Когато тропическия циклон "Бушра" възникна, той се намираше на координатите на 5.8 ° на юг от екватора, а след това за кратко дори го доближи на по-малко от 5 градуса.

Образуването на тропически циклони в района на 5 ° северна и южна ширина се дължи на много високата активност на зоната на тропична конвергенция, която се приближава към линията на термичния екватор, а температурата на водната повърхност трябва да е не е по-ниска от 27-28 ° C и 1-2 ° над температурата на въздуха.

По този начин този тропичният циклон Бушра или Бучра се превърна в един от малкото, образуващи се в близост до екватора. Той ще продължи да съществува до 16-17 ноември и ще се премести на 12-13 ° южна ширина, след което бързо ще се разпадне.

Междувременно  в следващите дни северно от Екватора, в Индийския океан тропическият циклон Гая ще премине през южната част на полуостров Индостан и в района около траекторията му се очалват силни ветрове и наводнения.

ИЗБРАНО