Снежната буря, която се стовари върху Испания и парализира Мадрид, е довела до смъртта на четирима души, предаде Асошиейтед прес.

"В тези изключително трудни метеорологични условия броят на инцидентите е относително малък", каза на пресконференция министърът на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка, като по думите му това е най-силната зимна буря за последните 50 години.

Галерия със снимки вижте ТУК >>

Телата на мъж и жена бяха намерени от спасителните служби в област Андалусия, след като колата им е била отнесена от придошла река край град Фуенхирола.

Вътрешното министерство, цитирано от АП, съобщи за 54-годишен мъж, открит мъртъв в Мадрид под голяма маса сняг.

От хипотермия е починал бездомник в северния град Сарагоса, обяви местната полиция.

Пет области в централната част на страната, в това число Мадрид, обявиха червен код за опасно време. Снежната покривка в столицата достига 60 см, уточнява ТАСС.

Снимка: БТА/АП

По данни на националната метеорологична служба за едно денонощие в Мадрид са паднали 33 литра сняг на квадратен метър, което не се е случвало от 1971 година.

Стотици водачи се наложи да прекарат нощта в автомобилите си заради блокираните от сняг пътища. Дори армията се включи, за да извади хора от колите им. Карлос Новильо, началник на мадридската агенция за извънредни ситуации, каза, че в снежния капан са попаднали над 1000 автомобила, главно на околовръстното шосе и на магистралата, която води от Мадрид на юг към Кастилия-Ла Манча и Андалусия.

Снимка: БТА/АП

"Ситуацията остава високорискова. Това е много сложно явление. Призоваваме всички блокирани хора да запазят търпение. Ще ви измъкнем", написа Новильо в съобщение в социалните медии.

Международното летище "Барахас", основният път за влизане и напускане на страната, ще остане днес затворено, тъй като работниците и снегопочистващите машини не могат да смогнат да изринат снега от пистите, съобщи летищният оператор АЕНА.

Снимка: БТА/АП

Влаковете от и за Мадрид, както и всички влакове, пътуващи между южната и североизточната част на страната, са спрени, съобщи железопътният оператор РЕНФЕ.

Всички учебни заведения в Мадрид и в област Кастилия-Ла Манча, където живеят общо 8,6 милиона души, ще останат затворени в понеделник и вторник.

Снимка: БТА/АП

В Кастилия-Ла Манча 27 000 потребители останаха без ток.

Националната метеорологична агенция предупреди, че в някои региони ще вали непрестанно най-малко 24 часа заради необичайната комбинация от студен въздушен фронт над Иберийския полуостров и идващата от юг по-топла буря Филомена.

Снимка: БТА/АП

Мачът от футболния шампионат между "Атлетико Мадрид" и "Атлетик Билбао" бе отменен, тъй като самолетът, с който пътуваха футболистите на баския отбор, не можа да кацне в столицата и трябваше да се върне.

Зимното време донесе и необичайни гледки. Някои мадридчани излязоха да карат ски на известния площад "Пуерта дел сол", а на видео в социалните мрежи дори се вижда как пет кучета теглят шейна.