През днешния и утрешния ден най-отличителната черта на времето в страната ще бъде силният източен вятър в низините и на изток.

Днес над по-голямата част от страната ще бъде слънчево и топло, в низините - горещо, с температури от 30 до 35 градуса. По високите котловини на запад ще има повече облаци и температурите ще останат малко по-ниски, за София до 27-28 градуса. 

НИМХ е обявило жълт код за силен вятър в 13 области на страната за днес. Областите са в източната половина на страната и централната част на Дунавската равнина: там вятърът ще бъде умерен  и силен.

Краткотрайни превалявания от дъжд са възможни само над крайните югозападни райони. 

През нощта над по-голямата част от страната ще бъде ясно. Повече облаци ще има на запад, а превалявания от дъжд — в крайните югозападни райони.

Минималните температури утре сутрин ще бъдат от 13 до 19 градуса, по морето — отново до около 22.

През деня утре над източна България ще бъде доста ветровито, с умерен и временно силен източен вятър. Там облачността ще бъде незначителна.

Над западната половина на страната ще бъде неустойчиво, с превалявани и гръмотевици.

на места са възможни и по-интензивни краткотрайни превалявания.

Ще има и съществена разлика в дневните температури. В по-голямата част от страната те ще са от 31 до 35, градуса, докато в западните котловини, включително в София ще бъдат по-ниски -до около 25-27 градуса.

В Европа навсякъде е предимно слънчево, топло или горещо и само в някои столици има вероятност за кратки превалявания. Горещата вълна в най-западния и край ще се засилва и в Лондон, на летище Гейтуик прогнозата е максималната стойност да достигне 34 градуса, което е близо до абсолютните рекорди за горещо време в британската столица.

В събота на запад все още ще бъде частично неустойчиво и ще има места с превалявания и гръмотевици.

В неделя ще бъде предимно слънчево, с комфортни, обичайни за август температури от 27 до 33 градуса.

Слънчево и предимно сухо ще бъде времето в началото на следващата седмица. Дневните температури ще бъдат от 29 до 34, 35 градуса.

ИЗБРАНО