Сняг вали на места в западната половина на страната, а дъжд - в източните райони. Преваляванията ще продължат след обяд и на места ще бъдат обилни, но привечер и преди полунощ ще започнат да отслабват и спират.

За днес важат предупреждения за опасно време за 8 области в Западна България: София-град, София-Област, Видин, Монтана, Враца, Перник, Кюстендил и Благоевград. Предупрежденията са за снеговалежи, а кодът е жълт.

В Смолянско и още 4 области на юг и югоизток времето е потенциално опасно, заради силни дъждове. За тях кодът е от втора степен, оранжев и важи за Смолянско, Кърджалийско, хасковско, Ямболско и Бургаско.

Жълт код за обилни валежи има и за Сливен, Варна и Добрич.

Температурите в страната в момента са в широк диапазон: от 7 градуса над нулата в Югоизточна България до минус 2 на места в Софийско.

Утре сутрин минималните температури ще бъдат от минус 5 по високите полета на запад и в югозападните райони до 8-9 градуса по Южното Черноморие. До сутринта преваляванията ще спрат почти навсякъде. Циклонът Кристоф, последвал своя събрат Бенджамин, ще се изнася на североизток и  в тила му ще навлезе отново по-студен въздух, но значителни валежи от утре до неделя не се очакват.

Слаб сняг е възможно все още да прехвърча над крайните северни  райони, а слаб дъжд - по Черноморието. През деня температурите няма да се повишат, тъй като ще се усилва вятърът от северозапад  и  с него за кратко отново ще прониква студен въздух.

Максималните температури ще бъдат от около минус 3 в Софийско и високите полета, около нулата в Дунавската равнина и  до 5-6 градуса в Тракия.

В събота и неделя облачността ще бъде променлива, почти без валежи. Сутрин ще бъде студено, с температури от около минус 12 по високите полета, минус 4 до минус 6 на север и минус 2 градуса на юг. 

През деня температурите ще са в интервала от минус 3 до плюс 4 градуса, малко по-високи в неделя.

В планините ще бъде облачно, с временни разкъсвания на облачността, но почти без валежи. Ще бъде сравнително студено, с максимални температури на 1200 метра надморска височина в събота около минус 7, а в неделя - минус 4 градуса.

През следващата седмица времето ще остане динамично, с температури около обичайните за месеца. В понеделник слабо ще се затопли, а към сряда за кратко отново ни очаква понижение на температурите, последвано от ново повишение след това.

 

ИЗБРАНО