Домашната ябълка е застрашена да се превърне в рядкост в Индия, тъй като фермерите са загубили до половината от реколтата си тази година.

Според прогнози, основните овощни градини в страната скоро могат да бъдат почти унищожени.

Ранните снеговалежи в Кашмир, където се отглеждат почти 80% от ябълките в Индия, доведоха до загубата на половината от реколтата, а фермерите в региона са пред третата поредна  година на катастрофални реколти.

Длъжностните лица се опитват да изчислят загубата за ябълковата индустрия, която допринася с почти една трета - 50 милиарда рупии (500 милиона британски лири) - за местната икономика годишно. Ябълките се продават на пазарите за плодове в цяла Индия, а някои се изнасят.

Изследователите предупредиха, че овощните градини в долината на Кашмир, която е заобиколена от Големите Хималаи и планините Пир Панджал, вероятно ще станат неустойчиви през следващите няколко години, тъй като климатичната криза засяга производството.

През последните 20 години се наблюдават постепенни промени в метеорологичните модели в региона, които се засилват през последните пет години. Това е третата година, през която реколтите са засегнати от ранните и по-обилни снеговалежи в долината на Кашмир.

Според отдела по градинарство на Кашмир, 5 милиарда рупии са били загубени от реколтата през 2018 г. Това се е увеличило до 22,5 милиарда рупии през 2019 г., когато е най-силният снеговалеж, който Кашмир е имал от 60 години.

"В светлината на променящия се климат събирането на ябълки не е устойчиво [тук]", каза д-р Ирфан Рашид, асистент в Университета на Кашмир.

"Обикновено Кашмир получава първия си снеговалеж след 15 декември, но през последните две десетилетия това става по-рано.

Времето за прибиране на реколтата за много сортове ябълки е ноември. През последните пет години имахме три неочаквано ранни снеговалежи и в бъдеще ситуацията може да се влоши."

ИЗБРАНО