Снимките споделиха в Туитър служители от администрацията на градската библиотека.

Според тях, едрият бозайник е искал да се образова. Местните власти заявиха, че лосът е обикалял града повече от един ден, като е бил видян в различни негови райони.

Интересен факт е, че сънливият лос няколко дни по-късно е довел до сградата на библиотеката две от своите малки. Служителите на институцията не смеели дълго време да напуснат сградата, заради горски гости, предполагайки, че майката би могла да бъде агресивна.

снимки: Town of Silverthorne, Туитър

Защо животните са избрали  това място не е ясно. Най-вероятно наистина искат да получат висше образование.

>>>Виж галерия от снимки на прредставители на този симпатичен вид>>>

Лосът (Alces alces) е вид едър бозайник от семейство Еленови (Cervidae). Той е най-едрият вид в семейството и единственият съществуващ днес представител на род Лосове (Alces). Отличават се от останалите елени по плоските разклонения на рогата си. Типичното местообитание на лосовете са иглолистните и смесени гори в умерения и субполярния пояс на Северното полукълбо.

В Северна Америка ареалът им включва почти цяла Канада и северните области на Съединените щати, като изолирани популации има и на юг до планините на Юта. В Европа се срещат в Норвегия, Швеция, Финландия, Естония и Русия.

Възрастните лосове имат средна височина при рамото 1,8-2,1 метра.  Мъжките тежат 380-720 кг, а женските - 270-360 кг

Най-големият потвърден размер за вида е мъжкар застрелян при река Юкон през 1897 година с тегло 818 кг и височина при рамото 2,33 м.

Средната продължителност на живота в диво състояние е около 20-22 години.

 

ИЗБРАНО