Ненормално топлото време през тази зима остави ценителите на виното без немското ледено вино (ice wine), съобщават местните медии.

Те се позовават на изявление на Германския институт за виното (DWI).

Леденото вино се прави от грозде, оставено по лозите, докато температурата не падне поне до минус 7 градуса. Заради високата концентрация на захари в сока му, по-висока, макар отрицателна температура, не върши работа, тъй като глюкозата е своеобразен "антифриз".

>>>Виж галерия от снимки на лозя и грозде за ледено вино>>>

След като замръзне, сокът, съответно и произведеното от такова грозде вино, придобива по-различен, характерен аромат и вкус. На мнозина това им харесва, макар че някои биха оприличили вкуса на този тип вино като на "варено". Напитката, обаче си има ценители, които след рекордно меката зима, остават "на сухо".

За да се спазва изцяло рецептата, плодовете трябва да бъдат замразени по лозите при температура минус 7 градуса по Целзий. Тази година в нито един от 13-те региона на Германия, където има винопроизводство, не е имало такава температура.

Изкуствено замразените плодове не са подходящи за производството на подобна благородна напитка, въпреки че някои винопроизводители използват този метод. Любителите на ледено вино наричат ​​тази напитка "фризерно вино" или вино от хладилника.

За германските винопроизводители 2019 г. беше годината, в която никой не успя да "произведе ледено вино". Предишната "нулева" година беше 2017 г.

Тогава само 7 винарни са успели да произведат ледено вино. Ледени вина от 2014 реколта също са голяма рядкост.