Бавноподвижна циклонална област ще стане причина за няколко дни с обилни валежи и гръмотевични бури в Централна и Източна Европа тази седмица, според авторитетния сайт Акууедър (accuweather.com).

Снимка: aco weather

Зоната от Германия и Дания до Беларус, Украйна и Балканския полуостров ще бъдат изложени на риск от явления като наводнения,  поройни дъждове и местни мощни  гръмотевични бури.

Тъй като центърът на циклоналната област се намира над Чехия и Полша, се очакват силни валежи от Централна Германия до Швейцария и Австрия, където е възможно да има локални наводнения, както и повишен риск от свлачища. Тези порои също могат да доведат до прекъсване на пътуванията във Франкфурт, Щутгарт, Нюрнберг Мюнхен днес.

"Някои пътища могат да бъдат затворени, поради наводнения," каза метеорологът  на сайта Тайлър Ройс. "- Когато видиш наводнен път, винаги обръщай, без да се опитваш да го преминеш" - предупреждава той.

Валежите постепенно ще отслабват от вторник вечерта до сряда, но въпреки това локални наводнения все още ще са възможни.

Общото количество валежи средно ще бъде от 25-75 мм (литра на квадратен метър) до 200 мм по северните склонове на Алпите в Източна Швейцария, Южна Германия и Западна Австрия до сряда.

На изток, ежедневните гръмотевични бури ще представляват заплаха от Полша и балтийските държави на север до Балканския полуостров на юг.

Въпреки че не навсякъде ще има гръмотевични бури всеки ден, почти навсякъде в споменатите региони ще има краткотрайни превалявания до утре вечер. На места гръмотевичните бури ще бъдат интензивни, придружени от силна гръмотевична дейност и временно усилване на вятъра.

"Най-голямата заплаха за опасно време ще има от източна Румъния до централна Украйна и югозападна Беларус днес", каза Ройс.

"Тогава ще има риск от гръмотевични бури, които могат да предизвикат локални градушки в Полша в сряда", добави Ройс.

 

Гръмотевични бури ще има в четвъртък от източна Полша и балтийските държави до Румъния и България, според сайта.

В същото време сухото време ще се върне в Германия, което ще подпомогне усилията за възстановяване от наводненията. Валежите могат да се върнат в голяма част от Германия в петък, но не се очакват нови сериозни наводнения.

Следете ежедневните ни анализи и прогнози, както и >>> нашата Фейсбук-страница>>>>

 

ИЗБРАНО