Този месец в Антарктида е регистриран температурен рекорд от 20,75 градуса, като за пръв път е надхвърлен прагът от 20 градуса, съобщи бразилски учен, цитиран от Франс прес, цитирана от БТА.

Рекордът е регистриран на 9 февруари на остров Сиймур, известен и под името Марамбио, обясни ученият Карлос Шефер, като същевременно подчерта, че тези данни "не са валидни за тенденция към климатична промяна".

"Това е просто знак, че в този район се случва нещо различно", каза бразилецът в разговор по УатсАп.

На графиката можете да видите разпределението на дневните максимални стойности за съответната антарктическа станция по месеци, откакто се водят наблюдения.

Въпреки думите на Шефер, глобалното затопляне може да не е изцяло виновно за този рекорд, но очевидно е помогнало.

За сравнение, в момента по време на бореалната зима (в северното полукълбо) подобна температура може да се измери едва във Флорида на Юг, а сега в Европа никъде не е толкова топло.  Тази температура на антарктическия полуостров се е получила и благодарение на специалните условия, които са направили възможна проявата на фьонов ефект, повишил допълнително температурата в конкретната станция с още няколко градуса. В момента там вече стойностите са по-близки до обичайните.