Най-ниските температури през юни у нас ще бъдат между 10 и 15 градуса, а най-високите - между 31 и 36 градуса, съобщи за БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, цитиран от БТА.

По думите му през тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22 градуса, по долината на река Струма - около 23 градуса, за високите полета - между 17 и 19 градуса, а за планините - между 3 и 12 градуса.

И през юни ще се запази тенденцията за неравномерно разпределение на валежите. В западната половина от страната месечната сума на валежите ще бъде около нормата, а в източната - валежите ще са на по-малко места и ще са по-малко като количества. Климатичната норма на валежите в равнините е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планинските райони - от 70 до 130 литра на квадратен метър.

Юни ще започне с топло време и с максимални температури между 29 и 34 градуса. Ще бъде предимно слънчево, в следобедните часове - с временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. През следващите дни до края на първото десетдневие въздушната маса ще е неустойчива и в часовете след обяд и преди полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевична дейност и градушки. В отделни дни се очакват интензивни валежи. Повече слънчеви часове ще има преди пладне и над Източна България, където и преваляванията ще бъдат на по-малко места.

През второто десетдневие на юни температурите ще се задържат около нормалните за периода. През повечето дни ще се задържи неустойчиво време, с условия за чести следобедни превалявания и гръмотевична дейност. Слънчеви часове ще има преди пладне.

През третото десетдневие на юни температурите относително ще се повишат. Ще настъпи стабилизиране на атмосферата, превалявания и гръмотевици ще има на по-малко места, с най-голяма вероятност - около 22 и 24 юни.

Според климатичната справка на НИМХ-БАН юни е най-дъждовният месец в по-голямата част от нашата страна. Често от северозапад през юни нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Характерно явление са градушките. Обикновено дните с валеж са от 7 до 10, а в 2-3 дена валежът е повече от 10 литра на квадратен метър. Веднъж на десет години в планините през юни вали и сняг. В същото време има много слънчеви дни и температурите достигат типично летни стойности.

Астрономическата справка показва, че в началото на юни у нас слънцето изгрява в 5 часа и 52 минути, и залязва в 20 часа и 58 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 6 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 5 часа и 52 минути, и залязва в 21 часа и 9 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 17 минути.

Фазите на луната през юни са: на 6 юни - последна четвърт, на 13 - новолуние, на 20 - първа четвърт, а на 28 юни е пълнолуние.

Началото на астрономическото лято у нас настъпва на 21 юни в 13 часа и 7 минути, когато е лятното слънцестоене