Снегопочистване и снегонавявания затвориха редица пътни артерии от републиканската пътна мрежа поетапно през изминалата нощ, съобщават от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Със започване на снеговалежите от пътната агенция предупредиха за ограничение на движението на МПС над 12 т в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, София и Ловеч поради ограничена видимост и снегопочистване.

Водачите на МПС над 12 т. изчакваха на място по път I-1 Видин - София в района гр. Враца в двете посоки, както и по път I-3 Плевен - Русе в участъка от с. Телиш - с. Радомирци и в отсечката с. Славяново - пътен възел Гривица във двете посоки за всички МПС. Водачите изчакват на място.

В сила беше ограничение на движението за водачите на тежкотоварни автомобили над 12 т в двете посоки и по АМ "Тракия" София-Бургас, но след 7 ч. тази сутрин то бе напълно възстановено.

Снегонавявания и снегопочистване ограничиха преминаването и на всички МПС по II-81 Монтана - Лом от км 97 до км 145 в двете посоки, трафикът се пренасочваше по алтернативен маршрут по път II-114 Ружинци - Тополовец - Лом.

Временно беше ограничено движението и в областите Видин - Монтана - Враца - Плевен - Ловеч , и по АМ "Хемус" и път I-4 до гр.Ловеч и по път I-3 до гр. Плевен, във двете посоки, за всички МПС. Движението в тези участъци вече е възстановено.

В София 188 стегопочистващи машини са извършвали обработки със смеси срещу заледяване през нощта. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Обработките продължават и към момента, като се изпълнява разпръскване на смеси и на места избутване на снежна маса по трасетата на градския транспорт, опасни и стръмни участъци, основни улици в кварталите, общинските пътища.

Обработена е и Южната дъга на Околовръстен път. Опесъчени са планинските пътища във Витоша: "Драгалевци - Алеко" и "Бояна - Златни мостове".

Започна почистването на прилежащите пространства на спирките на градския транспорт, както и на тротоари и подходи към подлези. Към момента градският транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути. Обстановката следят екипи на Столичен инспекторат и дирекция "Аварийна помощ и превенция", които извършват обходи на терен.

От Столична община напомнят на шофьорите да използват автомобилите си оборудвани за движение при зимни условия и да карат със съобразена скорост.

Снимка: "Булфото", архив

Днес преди обяд ще остане облачно с валежи от сняг, по-значителни в планинските райони. След обяд от север валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява, най-късно в Рило-Родопската област. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи пред агенция "Фокус" дежурният синоптик Красимир Стоев.

Ще духа умерен, в източната половина от страната - силен североизточен вятър и на много места в планинските райони ще има виелици и ще се образуват навявания. Ще бъде студено, в по-голямата част от страната, с отрицателни дневни температури - между минус 5° и 0°, но заради вятъра усещането ще е за по-студено време. Атмосферното налягане бързо ще се повишава и ще бъде значително по-високо от средното за месеца.

Над Черноморието ще бъде облачно, много ветровито и на места, главно по южното крайбрежие, ще превалява сняг. Максималните температури ще са между минус 2 и 0°. Температурата на морската вода е 7 - 8°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала, по южното крайбрежие - временно до 5 бала.

В планините ще бъде неподходящо за туризъм. Ще бъде предимно облачно, с валежи от сняг.

Привечер валежите ще спират. Ще е ветровито със силен до бурен североизточен вятър. Мразовито време с максимална температура на височина 1200 метра - около минус 8°, на 2000 метра - минус 14°.

ИЗБРАНО