Зимата се завръща с пълна сила в България. Това гласи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология. Очакванията са промените да започнат да се усещат по места още в следобедните часове днес.

В страната вече нахлува студен въздух и температурите падат. Очаква се и да завали сняг почти в цялата страна, главно в източните и планинските райони. По високопланинските проходите в комбинация със силния вятър е възможно да се образуват преспи и навявания. В София снежната покривка ще бъде до 5 см, а на Витоша - до 10. Температурите ще паднат значително и минималните ще достигнат минус 2 и минус 3, а максималните - от 3 до 6 градуса.

Над Черноморието ще бъде облачно и ветровито, но ще е без валежи. Ще духа умерен, временно и силен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 2° и 6°. Температурата на морската вода е около 10°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В планините няма да е подходящо за туризъм. Ще духа силен до бурен вятър от северната четвърт. Ще бъде облачно и с валежи от сняг. В комбинация със силния вятър ще има условия за образуване на преспи и навявания. Температурите ще се понижат и максималната на 1200 метра ще е около минус 3°, на 2000 метра - около минус 9°.

На Богоявление - понеделник, ще бъде студено, на места температурите още малко ще се понижат. Превалявания от дъжд и сняг се очакват в източните райони на страната. Минималните температури ще бъдат между минус 5 и минус 1 градус, за София около минус 7 градуса. Вятърът ще е силен и студен със скорост до 70-80 километра в час. В неделя ще е по-силен в западната половина на страната, а в понеделник - на юг и на изток.

По-ниските температури, валежите и вятъра утре увеличават и предпоставките за поледици. От Агенция "Пътна инфраструктура" призовават шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия и да карат със скорост, съобразена с пътните условия.

За днес в Гърция има издадено предупреждение за лошо време. Оранжев код е в сила за голяма част от южната ни съседка, като вниманието трябва да е повишено, заради очакваните валежи от сняг и опасност от поледици по пътните настилки.

Пътната полиция е взела звънредни мерки за очаквания засилен трафик в последния ден от зимната ваканция на учениците. Ще се следи за превишена скорост и шофиране след употреба на алкохол.

От 20 декември, когато започнаха празниците, до началото на 2020 година, са хванати близо 480 пияни и над 100 дрогирани шофьори, съобщава bTV. Алкохолният рекорд от 3,11 промила е регистриран в Кърджали след катастрофа, а най-драстичните скоростни нарушения са станали на магистрала "Тракия" - с 238 километра в час и в София.

От МВР предупреждават и за колони от румънски автомобили по пътищата. Поради очаквания обилен снеговалеж, по решение на гръцките власти от 6 часа днес няма да се пропускат автомобили с товароносимост над 1,5 т. през Граничните пунктове "Кулата" - "Промахон", Илинден-Ексохи и Капитан Петко Войвода-Орменион.