Българската попара влезе в класация на CNN
От телевизията дават и рецептата за екзотичната българска закуска
Обратно в новинатаКоментари - Българската попара влезе в класация на CNN | Днес.dir.bg
17-11-2017
20-11-2018
От телевизията дават и рецептата за екзотичната българска закуска
Обратно в новината
Коментари
Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:
Плрнум (нерегистриран)
Попарата на Корнелия е с хляб и семенна течност от боко
е (нерегистриран)
това кой го яде вече, че не съм виждал никога... говорят глупости на чужденците като тия "екскурзоводи" по центъра- веднъж се заслушах как разказваха покъртителни истории за комунизма, че чак да се разревеш... Изобщо масово се разказват врели некипели от комплексарчета- еко джендерчета и мислят кой знае какво впечатление ще направят, а чужденеца гледа съжалително и леко с отвращение... Булгар! Булгааар!
ИБФ (нерегистриран)
Сина ми на закуска го ядеше до като беше по-малък...
АБЕ (нерегистриран)
лично аз предпочитам траханата, но не съм сигурен дали е български специалитет, щото в нашто село на времето са живяли и доста турци...
E (нерегистриран)
Траханата е от вида на кус кус, юфка, макарони и т. н. Яли са се от хилядолетия из цялото Средиземноморие.
домашен сижук (нерегистриран)
Тия от СNN явно не са били запознати с рецептата за попара на дядо ми, а той си я правеше със домашно червино вино и я замезваше с печен домашен сижук от нашето прасе...
Хмм (нерегистриран)
Попара се прави със всичко и е само с хляб, сирене и масло се поставя когато е само с вода, баба и дядо си правеха попара със супата, а баба е правела попара с вино на сестра ми, когато не иска да спи, майка се връща от работа, детето болно, не пияно е, казвала баба.
мда (нерегистриран)
Баба ми правеше попарата с гореща вода, чай или мляко ако има, но са ценни и се пазеха. Слага се повечко хлебец малко сиренце лъжичка захар и готово - сърбайте.
мда (нерегистриран)
А по същият начин се приготвя това ястие и с домашно приготвена юфка вместо хляб и малко краве масло се слага.
4е! (нерегистриран)
Малеее, сутрин баба ми като издоеше овцете каква попара ставашееее, само тоява ядях на закуска!
баба (нерегистриран)
прекрасно нещо е попарата - хляб, сирене, масло, чай и захар /мед/ - прекрасно. Може и млечна - децата я обожават. ПЪК ВИЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА НЕЩО ПОВЕЧЕ - НО НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ ВСЕКИ СИ СЪРБА ПОПАРАТА, КОЯТО СИ Е НАДРОБИЛ.
ЕКИ (нерегистриран)
Ех, така хубаво обяснили, че са смесили няколко вида попари. При баба ми попарата се приготвяше от сух хляб, сварено козе мляко и малко захар. Много вкусно нещо. Майка ми я приготвяше от сух хляб, вряла вода, масло и сирене. В детската градина сух хляб, чай, сирене и захар. Няма лошо, че споменават за българска традиция.
Anachronos
Трябваше да споменете и българската простотия, която е известна мноооого по отдавна. Ако бяхме умна нация, нямаше постоянно други държави да ни завладяват на "Ура".
Кольо (нерегистриран)
В България попарата в различните региони се прави различно. Аз лично я знам с чай , сирене и разбира се хляб / сухар, за захар не бях чувал, за мляко също. Лично аз я правех за себе си и за сина си с вода, вместо с чай. Странно ми е обаче, че пишат, че в Германия имало за закуска братвурст??? Вурст и лебервурст да, но братвурст за закуска никъде не съм виждал, това е глупост.
БГ (нерегистриран)
Популярна е попарата в България, но не се прави така.
ПРИКАЗКА (нерегистриран)
която илюстрира колко е "религиозен" българина, както и важната роля на попарата....Седи дядо Боже на небето, а около него са насядали БОЖЛЕТАТА и всички кусат ПОПАРА от една паница...
Охо! (нерегистриран)
Поне с папара да влезе някъде (храна за бедни).
Ами всеки народ си има (нерегистриран)
подобни ястия. Румънците - мамалига (качамак). Едва ли някъде по света населението е 99% богато, особено в миналото, откъдето идва коренът на подобни ястия.
КАЧАМАКЪТ (нерегистриран)
е изключително полезна храна...Царевицата е необходима за кръвоносните съдове...предпазва и от деменция...И изобщо-колкото по-проста е храната, толкова по-полезна е тя...
до КАЧАМАКЪТ (нерегистриран)
Някой да е казал обратното? Коментирам изказването на колегата, че попарата е храна на бедните...
;)) (нерегистриран)
чая за попарата задължително требва да е с бром, иначе се губи традицията...
упс (нерегистриран)
Хляба, масълцето и сиренцето се заливат с топла вода и се захлупват да се запарят. Може да се сложи кафяна лъжичка захар по желание.
легионер (нерегистриран)
А лъжичка кафе? А половин глава лук и един картоф? Айде нема нужда като почнете с простотиите за нещо иначе простичко и традиционно.
Жена (нерегистриран)
Супер, мама е яла, аз,децата ми и на внуците ще правя, дай боже, лично аз я предпочитам с печени филийки
легионер (нерегистриран)
Ей затова изчезва българската нация. "Мама беше попара, попара ще бъда и аз!" Пфу.
не легионер, а идиот (нерегистриран)
Нацията изчезва заради гейщината, либерастията, овчедушието и еманципацията, не заради попарата!
набор87 (нерегистриран)
помним още в детската градина във Видин, разцепвах се, беше без мляко, само вода, захар, леП и сиренйе!
Точно така (нерегистриран)
класическата попара си е със сухар и гореща вода /плюс захар, малко масло и натрошено сирене/ - с това си хранехме бебетата...когато нямаше нищо по стилажите.
легионер (нерегистриран)
Нищо чудно, че израстнаха дегенерати и сега държавата се стопява.
И задължително леба :-) (нерегистриран)
трябва да е препечен във фурната преди това...а не останал от предишния ден!
12345 (нерегистриран)
ЧАЙ И МЛЯКО СЕ НАЛИВАТ НЕ СЕ СИПВАТ!!! ЕЗИК МОЙ, ВРАГ МОЙ!
Грешиш, (нерегистриран)
може да се досипят...не е задължително да се наливат...с алкохол :-)
ИМПЕРИАЛИСТ (нерегистриран)
`айде бе, била българска, а к`во ще кажат великите македонци ???
българин без имперски амбиции (нерегистриран)
В момента се държиш точно като тях.
моята поговорка : (нерегистриран)
Човек трябва сам да си приготвя попарата,за да не го попарят другите !
на вълка врата (нерегистриран)
Мисля, че правилната думичка в случая би била "да не го попарисват другите". Иначе си абсолютно прав и незабавно ти заемам поговорката за лично ползване!
Аз не виждам къде е попарата в (нерегистриран)
.....парен каша духа ...ше духаш ти супата, ама... ...духай супата, докато е гореща... ...забъркаха една каша...
на вълка врата (нерегистриран)
Ми няма я, очевидно, затова не я виждаш! Попарата я има в израза "сърбам попарата"! Чети по-внимателно и се старай да разбираш текста!
от попарата (нерегистриран)
по благо нещо нема на тоа свет
нищо не разбираш, новак! (нерегистриран)
Абе по коледа прасето и виното биха искали да възразят, но не е лоша попарката, няма да си кривя душата.
нищо не разбираш, новак! (нерегистриран)
Професионална подсказка от патилото, а не от старото, че да не се сърди на критиката тоя с минуса. Следващия път като си правиш попарка, използвай винце вместе вода, червено. Със сух хлебец и доволно сиренце, може ръска чер пипер, или лют червен, за препоръчване да се консумира рано сутрин в планински региони или поне в хладен ден. Засища, дава кураж. Така ще съчетаеш двете и ще се убедиш, че съм прав. Незлобливо, а така, без да се опитвам да се перча за твоя сметка, щото достижения си имам достатъчно. Айде успех и няма нужда да ми благодариш.
да, новака нищо не разбира (нерегистриран)
! майка ми си спомням, че ми беше казвала как като дете е яла попара с вино...и после си спала блаженно....
Ковачев (нерегистриран)
Отраснах с нея-хляб,задължително сух,сирене,натрошено,вряла вода-толкоз,останалото е от лукавого
кънчо (нерегистриран)
Традиционната попара е само с вряла вода, хляб, захар, а ако има и сирене, ще е още по-добре. За какво смесване на мляко и сирене бълнува CNN. Колкото по-вече съставки добавяме, толкова е по-нездравословна храната ни. Колкото повече придобивки, коли апартаменти, вили и гаджета притежаваме, толкова по-вече стрес и проблеми ще имаме и ще е къс живота ни.
! (нерегистриран)
чай, хляб, сирене, захар
и (нерегистриран)
масло
инфо (нерегистриран)
"Попарата следва дългогодишната традиция да се използва останалия хляб на следващия ден. Тази топла, успокояваща закуска е любима закуска от детството на много българи." Като са тръгнали да ни се подиграват, трябвало да стигнат докрая и да включат филиите с мас.
Инфо, (нерегистриран)
ти май си без самочувствие?
легионер (нерегистриран)
Не бе, как! От Ганю самочувствие да искаш! Друго може и да няма (освен кир), но самочувствие - бол, хахахахаха!
Класическа рецепта (нерегистриран)
3/4 бр. (750 г) сух бял хляб 1 и 1/4 ч.ч. (250 г) сирене 125 г масло 1 ч.л. (5 г) червен пипер сол (1 л) вода Начин на приготвяне Хлябът се натрошава на хапки и се слага на редове в дълбок съд, като между редовете и отгоре се поставя натрошеното сирене. Маслото се запържва, отдръпва се от огъня и се разбърква с червения пипер, след което се залива с подсолената вода, оставя се да заври и се изсипва върху хляба. Може без запържване, а само със задушаване с гореща вода. Попарата се похлупва, за да се задуши. Поднася се топла. А това с чая и млякото са вариации на тема попара!
Един голям минус от мен (нерегистриран)
Тая работа с пърженето няма работа в попарата, както и солта !! Слагаш хем бяло саламурено сирене, хем сол ?! Допълнително ?! Това със запържения пипер дори не искам и да го коментирам! Идеята на попарата е, да бъде максимално лесна бърза, вкусна, здравословна. От тази гледна точка и маслото би могло да се яви опция, но то е част от рецептата.
!!! (нерегистриран)
Тая рецепта е продиктувана от некои Шеф Манчев, Петров или там вие се знаете , но баба не е имала време или масло в хладилника а сигурно и електричество но е бързала да стигне на нивата.
Точно (нерегистриран)
запържената попара е оригинала.
бъркаш (нерегистриран)
Нищо пържено няма в попарата. Сложиш ли пръжки, това вече е нещо друго но не и класическа попара. Класическата е 1. Хляб 2. Сирене 3. Захар (опция) 4. Топла вода Може и чай вместо топла вода или мляко или греяно вино, но това вече не е класическия вариант.
Бойко Методиев Борисов (нерегистриран)
а бе мойта попара е най убавата тъй ша знайте.
дрОгарю модератор (нерегистриран)
Mодераторю! Да се плюе срещу ГЕРБ може, срещу БКП не може? Какво общо статията с политиката бе дрОгарю модератор?
Веднага обяснявам (нерегистриран)
Като бяха на власт комунистите имаше комунистически паради. Като бяха власт военните имаше военни паради. Сега като гледам какви паради има, ти става ясно, кои са на власт...
ь (нерегистриран)
Ядем попарата, забъркана от 240 дебила вече 30 години!
Ак 47 (нерегистриран)
Дааааа, попарата си е попара!
Delta (нерегистриран)
Сега се зачудих откъде идва тоя заканителен лаф "Ще ми сърбате попарата!"??!? Това да те заплашват с попара ... хмм... не звучи много похвално за вкусовите качества на ястието :)))))
Не позна (нерегистриран)
Няма стандарт за попарата, а е каквато си я надробиш! Съответно каквато си я надробиш, такава и ще си я сърваш. Но има и един друг вариант. Понеже вкусовите качества са доста различни, та всеки си я дроби както на него му уйдисва, а и споерд въможностите де, но може да се стигне и до там да "сърбаш", каквото аз успя да ти "надробя". Като фокуса е върху творческите качества, възможностите и нагласите на готвача.
Delta (нерегистриран)
Благодаря! Добро обяснение! Просто се зачудих, чисто лингвистично, защо е такъв лафът, а не например "Ще ми ядете мусаката" или "Ще ми пиете айряна!" :
До Делта: (нерегистриран)
личи си, че не сте вътре в нещата...с българския "фолклор"
Супата се сърба, (нерегистриран)
а попарата се дробИ :-) ...та вече е обяснено - кой както си я нАдроби - аз предпочитах с крайчета и по-големи парченца сухар, особено такива с коричка :-)
Delta (нерегистриран)
Най-често чувания израз в детството ми беше: "Ако не си изядеш попарата, ще ти я сипя във врата!". Та къде ше идеш - ревеш и ядеш :)))
О, (нерегистриран)
това го пропуснАх :-)
K (нерегистриран)
Рибени кюфтета с ванилов сос и тарама хайвер с маьонеза.
К (нерегистриран)
Майонеза, извинете.
Александър (нерегистриран)
Баба ми навремето, 140 килограмово запуснато и тъпоумно същество, се опитваше да ме тъпче с тая гадост, използвайки че съм малък и ми е трудно да се защитавам - но размисли, когато и обърнах купата с гореща течност на главата на няколко пъти. После: що сме без зъби, най-болната нация в света, освинени и измъчени. Щото не знаем какво е добро за нас. А и не можем да си го поискаме и набавим.
Ивайло Йорданов (нерегистриран)
Принципно съм съгласен с Вас. 'Традициите' (в повечето случаи не чак толкова традиционни) са съсипали здравето на бая народ още от детството. Като малък харесвах попара, но сега не бих ял такова нещо освен ако не умирам (в буквалния смисъл) от глад
К (нерегистриран)
Напротив, доказано е, че хората, които се хранят традиционно са по-здрави и по-дълголетни, защото генетично са подготвяни с хилядолетия за такова хранене. Като столетниците в българските и японски села. Като в приказките, през девет планини се ходи за лекарства, когато се разболеете, но ако в рода си имате дълголетници в предишни поколения, и се храните като тях, тогава проблемите са в начина на ви на живот или промяна в средата(екологични и стресови проблеми).
типичеин (нерегистриран)
дебил демократичен
Асан (нерегистриран)
Спирам ду идин минирален извур и викам на манинкото чаве - глей ся гуреща вуда тече ! Ку имаше маро щях пупара да ти прая ма то пък сирене нема
Бай Шиле (нерегистриран)
Язе си я прая с греяно червено вино през зимата ! Под калпака паеа се вдига !
Кристина (нерегистриран)
Ядяхме си попара най-редовно в смисъл на храна.
Александър (нерегистриран)
"Попарата" не е ястие по никакъв начин, или каквото и да е предназначено за ядене от хора. Това си е помия за прасета, със съответния вкус и хранителна стойност. То си е и написано, че се прави само за да не се изхвърлят боклуците и остатъците. Само мизерник и животно като масовия българин може да яде нещо такова по собствено желание. Направо са се изгаврили от СНН.
!!! (нерегистриран)
Явно си на учен от сабаленка да почваш на суджк.
Донски (нерегистриран)
Яж тогай ГМО-тата на СНН и роднини ,и живей сто години.
ГЛУПОСТИ (нерегистриран)
попарата си е супер храна...Въглехидрати /хляб/ мазнини /масло/ белтъчини/сирене/....Имаш основните хранителни съставки...В едно си прав-не всеки поумнява от нея...
999 (нерегистриран)
Попарата се прави с вряла вода,а не с мляко или чай.
Кристина (нерегистриран)
Винаги съм я яла с чай!
2 (нерегистриран)
точно с чай се прави попарата, мляко се яде с бисквити пак като попара, но е друго
ХА-ХА-ХА (нерегистриран)
Навремето, денят за децата е започвал с попара с ... ВИНО! Цял дообед са тихи и кротки и едва дочакват да дойде време за обяд. После спят като разпрани до 17 часа. За това са ставали хора после. А ти си приказвай простотии.
478 (нерегистриран)
Когато е с вряла вода и сол се казва "суровла", а иначе се прави с прясно мляко но без сирене или с чай и сирене!
123, (нерегистриран)
точно с чай се прави попарата, мляко се яде с бисквити пак като попара, но е друго
Ганьо Балкански
CNN , пишете за попарата защото не сте опитали сутрин една хубава гъста шкембе чорба ! И то добре овкусена с оцет и чесън ! И ако се бяхте престрашили да опитате вечерта от българската двойно препечена , 55+ градусова гроздова , щяхте да си добавите към шкембето и две бири !
sыс (нерегистриран)
здрасти ото
Хлябът не става (нерегистриран)
Не е лошо нещо попарата, подправена със сусам или по друг вкус, но хлябът е ГМО, пшеницата е ГМО и е пълен с химии и консерванти, както всички останали храни. Там е проблемът.
така е сега,но (нерегистриран)
преди не беше така.
Странно все пак (нерегистриран)
Лично аз попара съм ял в годините на комунизма, когато беше беднотия до шия. При това моите родители, сравнение с другите хора бяха меко казано добре финансово, но това за събота и неделя да си фанат ладата и да идат в гърция или турция на море напълно допустимо днес, тогава и дума не можеше да става...Сега трудно мога да си представя, че тези милиони българи, които нямат тежки проблеми със зъбите, да закусват попара, защото вкусът и без съмнение не е върха. По добре кисело мляко, ябълка, нещо от този род.
:) (нерегистриран)
Странно е как под подобна новина намеси комунизма, трол нещастен....
Даа - Странно е ?! (нерегистриран)
Най- странното е - Как си останал такъв ТЪПАК , при родители '' меко казано добре финансово ...'' , и то '' в годините на Комунизма ..'' ????!!!!! Защо не си ''ФАНЕШ... '' каквото имаш там и да заминеш за Гърция или където и да е , и да НЕ се връщаш , та и ние да се пооправим малко ?????????
ь (нерегистриран)
Лъжеш като влашки циганин!
Сладващият мин-председател--Нинова (нерегистриран)
Ще ми сърбате попарата от понеделник
sd (нерегистриран)
Бляк!
инж. (нерегистриран)
След България, най-много време съм прекарал в Германия. Бил съм там дългосрочно (по 1-3 години в един град) в жилища под наем, но също така съм прекарал поне година в командировки из цялата страна, като съм пребивавал в хотели. Спал съм във всякакви хотели там, но нито веднъж не съм видял вурст във вариантите за закуска. От година и половина съм в България, но не вярвам нещата да са се променили. Както и да е, след половин година се връщам там завинаги и ще разбера.
Така (нерегистриран)
Добре си го решил. Изчезни за винаги, но и от български форуми. А не забравяй сутрин да проверяваш и за още един вурст - Кончита Вурст.
е би (нерегистриран)
си май ка та с уважение: една Гарга
Гого (нерегистриран)
Ами то е много подвеждащо написано, вурст има различни видове и няма как да не си имал за закуска на масата. Обикновен салам на шайби си е пак тип вурст - виж в супера ягдвурст или биервурст. Пастетът също е тип вурст - лебервурст, теевурст. Различните наденички също са вурст - вайсвурст, боквурст. Кренвиршите също са вурст - виенер вюрстшен (означава виенски наденички, което е смешно защото във Виена ги наричат франкфуртер - тоест франкфуртски). Има едни такива в бурканчета с желе или мас кълцано/мляно месо - пак е вид вурст. Всъщност се сещам, че имат едно мляно месо , което е така обработено, че изглежда като сурова кайма ( всъщност е пушено май) - върви с лук на шайба или на кубчета и се маже на хлебче - това се казва метвурст. Кървавица също имат - казва се блутвурст. Сигурно пропускам още доста. То иначе трябва да си имал само варени яйца, жълто сирене и бутер на масата.
Американо (нерегистриран)
С попара сме станали хора 2000 години, а с хамбургери - дебели свине от макдоналдса
Ивайло Йорданов (нерегистриран)
Вашите предци преди 2000 години са се хранили основно с улов и събирателство и предполагам са били доста по здрави от тези дето в последствие са започнали да ядат попара.
ми тъй ще да е (нерегистриран)
Умирали са си здрави-здравенички по на 40-50г
НАЙ
Съдбата на Сергей Шойгу изглежда се преобръща - понася удар в игрите за власт в Москва
Бориславова за обвинението за фалшифициране на документи: Не се притеснявам от проверка
Масов бой с бухалки и винкели в селска дискотека прати четирима в Спешното
"Бивол": Има метаданни, че Никола Минчев и Лена Бориславова са съставили фалшиви документи
Главнокомандващият украинската армия призна, че ситуацията на източния фронт се влошава
Главнокомандващият украинската армия призна, че ситуацията на източния фронт се влошава
Съдбата на Сергей Шойгу изглежда се преобръща - понася удар в игрите за власт в Москва
Бориславова за обвинението за фалшифициране на документи: Не се притеснявам от проверка
Прокуратурата проверява спорните документи за Кирил Петков, подписани от Лена Бориславова
Василев и Петков: Борисов не е в положение да поставя условия, да се разкачи от Пеевски (видео)